SHARE

Ήξερες ότι ο τρόπος σκέψης σου επηρεάζει τη ζυγαριά σου?

Σοφία
Fitness And Wellness Influencer.

Published on February 9, 2021

Πολλές φορές έχω κάνει συζήτηση γύρω από το χάσιμο βάρους. Μια συχνή ερώτηση είναι: “Γιατί να εστιάσουμε στον τρόπο σκέψης όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Δεν θα μπορούσαμε απλά να χάσουμε μερικά κιλά και να επικεντρωθούμε σε αυτό;” Η απάντηση είναι ναι, θα μπορούσαμε. Αλλά αυτή είναι η πιο δύσκολη διαδρομή προς τον στόχο σου. Το να επιλέξεις τον τρόπο που θα σκέφτεσαι είναι η βάση για να χάσεις βάρος και εδώ θα σου εξηγήσω γιατί.

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Όταν είμαστε σε καλή ψυχολογική διάθεση είναι πολύ πιο εύκολο να δεσμευτούμε και να χάσουμε βάρος. Όταν περνάμε μια στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχουμε πολλά να διαχειριστούμε και προστίθεται σε αυτό και η προσπάθεια απώλειας βάρους το οποίο επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί στρες.

Η διάθεση μπορεί να επηρεάσει την επιλογή τροφής και τις προσδοκίες που έχουμε σχετικά με την επίδραση που θα έχει η τροφή αυτή στην διάθεση μας. Και από την άλλη, η τροφή μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τη διάθεση μας. Υπάρχει δηλαδή μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση.

Έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές επηρεάζουν ευθέως νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεση και την απόδοση μας, μεταβάλλοντας την δομή του εγκεφάλου, τη βιοχημεία και την φυσιολογία.Έχοντας συνηθίσει να στρεφόμαστε σε τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση και συνήθως είναι τροφές με υψηλή θερμιδική αξία, γλυκά και λιπαρά, είναι δύσκολο όταν βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα να τηρήσουμε μια διατροφή η οποία περιορίζει πολύ τις τροφές αυτές.

Πώς επιδρά το συναίσθημα στο σώμα μας

Η σύνδεση νου-σώματος είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύουμε, καθώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας διεγείρουν την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη σωματική και τη συναισθηματική μας υγεία. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι δύο χημικές ουσίες που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας όταν βιώνουμε χαρά ή ευφορία. Μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και για τα αρνητικά συναισθήματα, όμως αντί να κάνει το σώμα να νιώθει καλά, προκαλεί πόνο και άλλα προβλήματα που μας εμποδίζουν να αισθανόμαστε υγιείς.

Οι αρνητικές σκέψεις

Αν έχεις αρνητική εικόνα για το σώμα σου, σίγουρα θα προσέξεις ότι επαναλαμβάνεις υποτιμητικές σκέψεις για το σώμα σου. Επιπλέον οι άνθρωποι που παλεύουν με το χάσιμο κιλών, συχνά έχουν έναν τρόπο σκέψης, μια σειρά από συμπεριφορές σε σχέση με την διατροφή τους που σαμποτάρει τις προσπάθειές τους. Για παράδειγμα, έχουν τέτοιου είδους σκέψεις :

• Ξέρω, δεν έπρεπε να το φάω αυτό, αλλά δεν με νοιάζει..
• Είναι εντάξει εάν το φάω μόνο για μια φορά..
• Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα. Το αξίζω να το φάω αυτό..
• Δεν μπορώ να αντισταθώ σ’ αυτό το φαγητό..
• Είμαι αναστατωμένος. Πρέπει να φάω..
• Έφαγα κάτι που δεν έπρεπε. Θα πρέπει να σταματήσω τη δίαιτα για την υπόλοιπη ημέρα..
• Αυτό είναι δύσκολο. Δεν θέλω να είμαι σε δίαιτα..
• Δεν θα χάσω ποτέ βάρος..

Η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους σε μαθαίνει πώς να επιβάλλεσαι στις σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά σου. Για τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη συναισθηματική φάση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πετύχουν τον στόχο τους για αδυνάτισμα. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις και να συνειδητοποιήσεις αυτό που σε απασχολεί και στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σου.

Χρειάζεται να εξερευνήσεις τους λόγους και τις αιτίες που σε κάνουν να τρως χωρίς να πεινάς. Οι αρνητικές σκέψεις σε καθηλώνουν στο «δεν θέλω να, δεν πρέπει, ή δεν μπορώ» που υπάρχουν στο μυαλό σου. Είναι σημαντικό να μάθεις πώς να φτιάχνεις μόνιμες αλλαγές στο σκεπτικό σου.

Πώς θα αλλάξεις νοοτροπία

Η θετική στάση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι αναποδιές και τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις νέες συνήθειες διατροφής και άσκησης. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Για να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο, αφιέρωσε μερικές ημέρες για να παρακολουθήσεις τον εσωτερικό σου διάλογο και να δώσεις σημασία στο τι λές στον εαυτό σου..

Μερικές μικρές συμβουλές:

  • Εστίασε στο φαγητό ως κάτι που χρειάζεσαι όταν πεινάς, όχι σαν μηχανισμό επιβράβευσης, τιμωρίας, ανακούφισης, λύσης προβλημάτων. 
  • Το να χάσεις βάρος χρειάζεται υπομονή. Θέσε καθημερινούς, ρεαλιστικούς στόχους και κάθε φορά να προσθέτεις κάτι περισσότερο.
  • Μάθε τρόπους διαχείρισης των δυσάρεστων συναισθημάτων.
  • Αντικατέστησε το στρες και την ανία με ευχάριστες δραστηριότητες. 
  • Άλλαξε τον τρόπο σκέψης που μπορεί να σε βγάλει από τον στόχο σου. «Όλα ή τίποτα» «Έφαγα κάτι που δεν έπρεπε, αφού το χάλασα, ας το χαλάσω τελείως σήμερα και ξεκινάω από αύριο ή από βδομάδα».

Ο θετικός αυτοδιάλογος

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τον εσωτερικό διάλογο, κατάφεραν να χάσουν βάρος και τους βοηθούσε επίσης να επανέλθουν, ακόμη κι αν κάποιες φορές έτρωγαν υπερβολικά ή έχαναν κάποια προπόνηση. Όταν αυτό συμβεί, θα πρέπει να καταλάβεις ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι ανακριβείς και δεν βοηθάνε καθόλου και θα πρέπει αμέσως να τις αντικαθιστάς με άλλες σκέψεις, ενθαρρυντικές και θετικές. Για παράδειγμα, αντί να σκεφτείς ότι απέτυχες, σκέψου ότι θα κάνω κάτι τώρα για να αντιστρέψω την κατάσταση. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις και δούλεψε μέχρι να τις νικήσεις. Είναι αυτός ο εσωτερικός διάλογος που κάνεις όταν αντικρίζεις το σώμα σου στον καθρέφτη ή όταν έχεις άγχος και σε πιάνει λιγούρα. Αποδέξου τις και απλά συνειδητά σταμάτησέ τις. Κάποια στιγμή θα δεις ότι αυτή η αλυσίδα σκέψεων θα αντικατασταθεί από τη θέληση σου και την πειθαρχία σου με θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Συμπέρασμα

Να θυμάσαι ότι αυτοί που τα καταφέρνουν δεν είναι αυτοί που ποτέ δεν βγαίνουν από το πρόγραμμα, αλλά αυτοί που επιστρέφουν στο πρόγραμμα αμέσως.

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάμε, είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε το σώμα και τον νου για την καινούρια ημέρα και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να παραμένουμε καλά και να ζούμε ευτυχισμένα.

Ο νους μας έχει εκπληκτική δύναμη και μπορεί να επιτελεί με ευκολία πολλά έργα.  Είναι λοιπόν σημαντικό να του δίνουμε μια καλή δόση θετικότητας και να προσπαθούμε να βλέπουμε τη φωτεινότερη πλευρά των πραγμάτων, ακόμα κι αν αντιμετωπίζουμε μια σχετικά δύσκολη εμπειρία την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε.